Гнучкий режим робочого часу, дистанційна зайнятість: уряд планує реформувати сферу праці

Кабінет міністрів планує ухвалити нове трудове законодавство, у якому враховуватимуться такі види зайнятості, як робота з дому та робота з гнучким графіком

Про це сказав міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тимофій Милованов,  повідомляє Урядовий портал.

“Гнучкий режим робочого часу, дистанційна зайнятість, робота з дому - це кілька з тих ініціатив Уряду, які ми пропонуємо закріпити законом. Важливо, ще більше захистити фундаментальні права працівників, щоб вони могли відстоювати свої права», - зазначив Милованов.

Нове законодавство більш надійно захищатиме від звільнення осіб з інвалідністю, пенсіонерів, вагітних жінок та тих, хто перебуває у декретних відпустках. 

“Ми прагнемо ускладнити, а в ідеалі, взагалі унеможливити випадки, коли під умовою фіктивних реорганізацій компаній чи установ звільняють соціально незахищених осіб. Тож хочемо законодавчо захистити усіх працівників, а звільнення вагітних жінок зробити неможливим” -  наголосив Милованов.

Працівник та роботодавець мають укладати трудовий договір лише у письмовій формі, а виплата заробітних плат повинна здійснюватися винятково у грошовій формі, а не товаром.

Милованов підкреслив: “Трудові книжки не скасовуються, але вся інформація щодо зайнятості людини буде міститися у он-лайн реєстрі, й буде доступною для працівника в будь-який момент. Це дозволить уникнути паперової бюрократії, ризику втрати - відповідно, відновлення записів”.