Брайан Вітмор: кожен імперський проект Росії починався з України

Представник Center for European Policy Analysis (США) Брайан Вітмор підкреслює, що Україна наразі є першою лінією опору Європи імперським амбіціям Росії, і якщо їй вдасться розширити свій вплив на Україну - вона на цьому не зупиниться

Про це він сказав у відеозверненні до Безпекового Форуму молодих лідерів, організованого Фондом Арсенія Яценюка "Відкрий Україну" у Львові.

"Історія демонструє нам, що кожен російський імперський проект починався з України, але жоден з російських імперських проектів не закінчувався на Україні", - наголосив Вітмор.

На його думку, Україна і Грузія могли б стати для Європи набагато більш надійними партнерами у сфері безпеки в Чорноморському регіоні ніж, наприклад, Туреччина чи Болгарія.

"Україна повинна розглядатися не як безпекова проблема Європи, а як безпековий актив. Україна - це східний фронт Заходу, а сильна, стабільна і процвітаюча Україна означатиме безпечний і захищений Захід", - підкреслив він.

Вітмор також вважає недоречними дискусії про те, чи мають європейські країни висловлювати солідарність з Україною. На його переконання, Україна - це частина Європи, яка довгий час була від неї відділена через російську агресію.

"Історія Європи має не багато сенсу, якщо вона не включає Україну. А історія України має не багато сенсу, якщо розглядається окремо від історії Європи", - вважає Вітмор.

ДЛЯ ІНФОРМАЦІЇ:

Безпековий Форум молодих лідерів є унікальним дискусійним майданчиком для молоді з усіх регіонів України. Програма Регіональних Форумів включає обговорення актуальних питань міжнародних відносин та зовнішньої політики України.

ПАРТНЕР ФОРУМУ:

Посольство Канади в Україні у рамках програми Канадського фонду підтримки місцевих ініціатив (КФМІ) підтримує малі, але високоефективні проекти, що відповідають пріоритетним напрямкам міжнародної допомоги уряду Канади. Програма спрямована на підтримку ініціатив, розроблених переважно місцевими партнерами.

КФМІ також покликаний підтримувати позитивні двосторонні відносини між Канадою та країнами-реципієнтами та їх громадянським суспільством, шляхом поглиблення контактів та підтримки місцевих ініціатив.