Данило Лубківський: Українська державність покликана зміцнити Європу

Член наглядової ради фонду "Відкрий Україну", заступник міністра закордонних справ України (2014) Данило Лубківський наголошує, що українська державність покликана бути гарантом рівності і зміцнити Європу

Про це він сказав під час Безпекового Форуму молодих лідерів, організованого Фондом Арсенія Яценюка "Відкрий Україну" у Львові.

Українська державність - це, безумовно, природній вияв суверенності нашого народу і захисту його майбутнього. Але ідея української державності, наголосив Лубкіський, ширша у своєму значенні: "Українська державність покликана зміцнити Європу, перестати бути заручником Росії - це мета, місія і один з важливих елементів ідеї української державності".

Лубківський вважає, що з одного боку українська державність є запорукою того, що в нашому регіоні не буде радикальних проявів, які можуть перерости в глобальні виклики. "Українська державність покликана бути гарантом рівності в нашому регіоні. Саме Українська державність стримує всіх наших сусідів від того, щоб впасти в будь-які крайнощі, які б могли передбачати поширення ксенофобії, шовінізму і будь-яких лих, які б були і панували, і знищували цю частину Європи", - сказав він.

З іншого боку, на думку Лубківського, попри всю агресію, саме Україна може врятувати Росію від катастрофи. "Українська державність - це ключ до порятунку Росії, яка сьогодні переживає екзистенціальну катастрофу. Вони мають армію, вони мають засоби погрожувати сусідам і вони стоять на порозі колосальної внутрішньої духовної і екзистенціальної катастрофи", - сказав він.

За словами Лубківського, збереження України 100 років назад могли б запобігти становленню нацизму і загрозам Європи. А зараз українцям треба навчитися розраховувати свої сили на довгострокову перспективу, що в результаті прийти до здійснення мрії про сильну і заможну державу.

ДЛЯ ІНФОРМАЦІЇ:

Безпековий Форум молодих лідерів є унікальним дискусійним майданчиком для молоді з усіх регіонів України. Програма Регіональних Форумів включає обговорення актуальних питань міжнародних відносин та зовнішньої політики України.

ПАРТНЕР ФОРУМУ:

Посольство Канади в Україні у рамках програми Канадського фонду підтримки місцевих ініціатив (КФМІ) підтримує малі, але високоефективні проекти, що відповідають пріоритетним напрямкам міжнародної допомоги уряду Канади. Програма спрямована на підтримку ініціатив, розроблених переважно місцевими партнерами.

КФМІ також покликаний підтримувати позитивні двосторонні відносини між Канадою та країнами-реципієнтами та їх громадянським суспільством, шляхом поглиблення контактів та підтримки місцевих ініціатив.