Джон Гербст: Президент Зеленський має переконатися, що його позицію на зустрічі в "нормандському форматі" підтримує народ України

Представник Atlantic Council (Сполучені Штати Америки), посол Джон Гербст вважає, що найголовніше для президента України Володимира Зеленського під час переговорів з президентом Росії Володимиром Путіним, президентом Франції Емманюелем Макроном і канцлером Німеччини Ангелою Меркель в Парижі – бути впевненим, що його позиція відображає волю українського народу

Про це він сказав у відеозверненні до Безпекового Форуму молодих лідерів, організованого Фондом Арсенія Яценюка "Відкрий Україну" у Львові.

"Він має переконатися, що яку б позицію він не зайняв – це позиція, яку його народ і політичний клас в Україні підтримає. Мені здається, що мені не треба йому про це казати, вірю, що він це розуміє. Але йому також треба розуміти, що хоч він і шукає певного рівню гнучкості в перемовинах з Путіним, він не має права втрачати своїх людей", - зазначив Гербст.

Його колега з Atlantic Council Мелінда Гарінг додала, що наразі великих сподівань на якийсь прорив під час перемовин в Парижі нема. Гербст в свою чергу вважає, що європейські лідери будуть підтримувати Україну, але вона сама має визначити червоні лінії, за які не можна заходити під час переговорів.  

Посол додав, що подальша доля "Північного потоку-2", який Росія використовує як інструмент геополітичного тиску на Європу, ще не вирішена остаточно. "Зараз в Вашингтоні іде серйозна дискусія з приводу того, щоб ввести санкції по відношенню до компаній, які надають технології для реалізації цього проекту. Дуже вірогідно, що ці санкції стануть реальністю. І якщо вони стануть реальністю – проект буде під великою загрозою, якщо не сказати – неможливий", - сказав Гербст.

Він вважає, що Конгрес США підтримає Україну і в цьому питанні, і посилить допомогу, яку надає країні. Гербст також підкреслив, що внутрішньополітичні процеси в США не позначаться негативно на підтримці України.

ДЛЯ ІНФОРМАЦІЇ:

Безпековий Форум молодих лідерів є унікальним дискусійним майданчиком для молоді з усіх регіонів України. Програма Регіональних Форумів включає обговорення актуальних питань міжнародних відносин та зовнішньої політики України.

ПАРТНЕР ФОРУМУ:

Посольство Канади в Україні у рамках програми Канадського фонду підтримки місцевих ініціатив (КФМІ) підтримує малі, але високоефективні проекти, що відповідають пріоритетним напрямкам міжнародної допомоги уряду Канади. Програма спрямована на підтримку ініціатив, розроблених переважно місцевими партнерами.

КФМІ також покликаний підтримувати позитивні двосторонні відносини між Канадою та країнами-реципієнтами та їх громадянським суспільством, шляхом поглиблення контактів та підтримки місцевих ініціатив.