Францію паралізував загальнонаціональний страйк

У четвер, 5 грудня, під Франції почався загальнонаціональний страйк проти пенсійної реформи президента країни Еммануеля Макрона

У страйку беруть участь представники багатьох галузей, включаючи залізницю, освіту, поліцію, пожежних.

Особливо критичним є припинення роботи метрополітену у Парижі.

Як повідомляє RFI, залізничне сполучення практично паралізовано. Національна компанія залізниць SNCF заявила, що рух поїздів буде забезпечено лише на 10%. На регіональних лініях курсуватимуть лише 20% поїздів-експресів. Не виключено, що рух буде утруднено до 12 грудня.

Безстроковий страйк оголошено і в транспортній компанії паризького регіону RATP. Рух на більшості ліній зупинено повністю.

В країні закриті дві третини шкіл. До страйку також приєдналися енергетики, авіадиспетчери та медики. Акції протесту проводять поліцейські і співробітники судів.

У Парижі введені підвищені заходи безпеки. Всього по країні анонсували близько 250 акцій.

Причиною протесту є пенсійна реформа, запропонована Макроном. Вона передбачає перехід до універсальної пенсійної системи з 2025 року, а також зміну нарахування пенсій. При збереженні пенсійного віку 62 роки (право виходу на пенсію) для отримання повної пенсії (без відрахувань) французам доведеться працювати мінімум до 64 років. Цей вік буде підвищуватися для того, щоб пенсійна система залишалася бездефіцитної.