ГПУ в міжнародному суді звинуватила РФ у військових злочинах під час боїв за Іловайськ та Дебальцеве

Генеральна прокуратура України направила інформаційне повідомлення до Міжнародного кримінального суду щодо вчинення Російською Федерацією позасудових страт 9 військовослужбовців Збройних сил України під час боїв за Іловайськ та Дебальцеве

Про це повідомляє прес-служба ГПУ.

"Суть повідомлення складається з фактів позасудових страт 9 військовослужбовців Збройних Сил України представниками проросійської організованої групи "Козачий союз "Область війська Донського" в ході боїв за Іловайськ у 2014 році та Дебальцеве у 2015 році", - йдеться у повідомленні.

У ГПУ зазначили, що Україна надала фото- та відеодокази, які прямо вказують на факт захоплення українських військових в полон, показання очевидців вбивств полонених, документи, що підтверджують смерть військовослужбовців у полоні.

У повідомленні висвітлено і практику ведення бойових дій "чужими руками", тобто залучення Російською Федерацією в конфлікт підконтрольних їй незаконних збройних формувань. Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду було проінформовано, що згадані незаконні збройні формування, можливо, використовуються Росією не тільки для досягнення військової переваги, але і для здійснення серйозних порушень міжнародного гуманітарного права.

Загалоом ГПУ було направлено до Міжнародного кримінального суду 5 повідомлень щодо подій на Донбасі. Зокрема, вони стосувалися відповідальності за вчинення воєнних злочинів і злочинів проти людяності лідерами так званих "ДНР" - Ігорем Гіркіним (Стрєлковим), Олександром Захарченком, Ігорем Безлєром та іншими.