Українцям можуть заборонити їздити до РФ за внутрішнім паспортом з 1 березня 2020 року, - МЗС

Кабінет міністрів з 1 березня 2020 року може скасувати можливість перетину громадянами України кордону з Росією за внутрішнім паспортом та свідоцтвом про народження

Про це повідомив директор Департаменту консульської служби МЗС України Сергій Погорельцев, передає УНІАН.

За його словами, "уряд має намір скасувати можливість перетинання громадянами України державного кордону з Російською Федерацією за внутрішнім паспортом громадянина України та свідоцтвом про народження".

Погорельцев пояснив, що проектом постанови Кабміну передбачено зупинення дій положень угод з РФ, укладених ще до початку російської агресії.

Він уточнив, що цими положеннями визначено перелік документів, за якими громадяни України мають право перетинати кордон з Росією, і це, серед іншого, внутрішній паспорт громадянина України та свідоцтво про народження для дітей віком до 16 років.

"Законом "Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України" чітко визначені документи, які дають право громадянину України на в'їзд або виїзд з України. Це паспорт громадянина України для виїзду за кордон, дипломатичний та службовий паспорти України, посвідчення особи моряка, посвідчення члена екіпажу та посвідчення особи на повернення в Україну (дає право лише на в’їзд в Україну). У разі прийняття урядом постанови з 1 березня 2020 року до громадян України, які перетинають кордон з РФ, будуть застосовуватися положення цього закону в частині паспортних документів, які дають право на виїзд за кордон", - наголосив Погорельцев.

За словами Погорельцева, "існуючий спрощений режим поїздок громадян України до РФ в умовах збройної агресії останньої є неадекватним загрозам національній безпеці України".

"Тому це питання є нагальним як для належної ідентифікації осіб при перетині державного кордону, так і для захисту прав та інтересів насамперед тих громадян України, які подорожують до та з РФ. У свою чергу, відтермінування дати початку застосування постанови до 1 березня наступного року є необхідним для проведення належної інформаційно-роз’яснювальної роботи і своєчасного документування закордонними паспортами усіх громадян України", - сказав Погорельцев.