140 млн грн "винагороди": поліція викрила фармацевтичні компанії на підкупі лікарів для просування препаратів

Працівники Департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції, слідчого управління поліції Києва та столичної прокуратури викрили злочинну схему підкупу лікарів з метою просування лікарських засобів та збільшення їхніх продажів

Про це повідомляє Нацполіція.

"За отриману винагороду лікарі низки медзакладів виписували пацієнтам препарати, у реалізації яких були зацікавлені представники фармкомпаній. Гроші на подібні "промо-кампанії" знаходили завдяки ухиленню від сплати податків", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що упродовж 2018-2019 років службові особи та представники групи компаній систематично надавали лікарям закладів охорони здоров’я на території міста Києва та інших областей неправомірну вигоду. За це медики, використовуючи свої повноваження, під час призначення пацієнтам ліків надавали перевагу медичним препаратам саме цієї групи компаній. За попередніми даними сума наданих "винагород" становить 140 млн грн.

Для отримання коштів було організовано схему ухилення від сплати податків шляхом фіктивних правочинів з комерційними структурами.

Кримінальне провадження відкрито за ч. 2 ст. 368-4 (підкуп особи, яка надає публічні послуги) та ч. 3 ст. 212 (ухилення від сплати податків, зборів (обов'язкових платежів) Кримінального кодексу України. 

Досудове розслідування триває.