Гончарук назвав головні завдання Зеленського на Нормандському саміті

Прем'єр-міністр Олексій Гончарук назвав головні завдання президента України Володимира Зеленського на Нормандському саміті

Про це Гончарук заявив у етері програми "ТСН.Тиждень".

За словами Гончарука, головними завданнями Зеленського у Парижі буде досягнення миру на Донбасі, звільнення утримуваних осіб за формулою "всіх на всіх", а також відновлення контролю Україною свого кордону з Росією.

"Я вважаю, що кращим варіантом у будь-якому разі є припинення вогню, обмін полоненими фактично. Усі наші українці мають повернутися додому. І це два головні завдання, які поставив перед собою президент Зеленський. Я не поділяю песимізму з приводу того, що всі налаштовані проти нас, що Європа має намір здавати Україну, примушувати її до якихось домовленостей", - сказав Гончарук.

Також прем'єр-міністр розповів про основний сценарій переговорів у "нормандському форматі", який був затверджений 7 грудня на закритому засіданні Ради національної безпеки та оборони.

"План А полягає в тому, щоби врегулювати цей конфлікт дипломатичним шляхом, щоби рухатися до миру, при цьому, звичайно, відстоюючи національні інтереси. Про жодне здавання національних інтересів в сенсі відмови від територіальної цілісності, від суверенітету йтися не може принципово", - сказав Гончарук.

Що стосується виборів на Донбасі, то на переконання прем'єр-міністра, про них не може бути мови, доки на території України перебувають російські гібридні військові підрозділи.

"Про вибори на Донбасі не може йтися, доки на території України перебувають озброєні або російська армія власне, або проросійські якісь гібридні військові підрозділи. Про це дуже чітко президент неодноразово заявляв", - нагадав Гончарук.