"Газові питання були вирішальними": Геращенко пояснила, чому Путін погодився на Нормандський саміт

Народний депутат від "Європейської солідарності" Ірина Геращенко заявила, що президент РФ Володимир Путін погодився на зустріч у "нормандському форматі" через потребу врегулювати з Україною питання транзиту газу

Про це Геращенко написала у Facebook.

"Росії не вистачило кілька місяців добудувати "Північний Потік-2", і їй конче необхідні ці кілька місяців мати транзит через Україну. Потім тема транзиту стане ще однією темою шантажу Києва. А зараз саме газові питання, а не Донбас були вирішальними для Путіна, коли він погодився на зустріч. Саме тому газові двосторонні переговори в кілька раз за часом перетягли 10-хвилинну двусторонку президентів України і РФ, де навіть не прозвучало слово Крим. Плюс, Москва втомилася від санкцій, звичайно, й вже майже повернулася до столу великих - тому Путін прагне прискорити цей процес виходу РФ з міжнародної ізоляції, куди ми так важко його загнали. Але ключове - газ", - написала Геращенко.

На думку народного депутата, в подальшому Росія тиснутиме на Україну в питаннях укладення короткотермінового контракту на транзит газу, відмови НАК "Нафтогаз" від перемог і позовів проти "Газпрому" в міжнародних судах, а також щодо врегулювання на Донбасі на умовах Кремля.

"Очевидно, що РФ спробує дотискати Україну по газовому питанню, підписанню короткотермінового контракту, відмові від позовів Нафтогазу до Газпрому на 3 млрд і 12 млрд. Москва дотискатиме на політичному блоці Мінська на своїх умовах, постійному статусі для окупованих територій і проведення виборів на території, де залишаються російські війська", - додала Геращенко.