Український журналіст і політик Княжицький став лауреатом премії Ґедройця

Український журналіст і політик, народний депутат від фракції “Європейська солідарність” Микола Княжицький став лауреатом премії імені Єжи Ґедройця. Урочиста церемонія відбулася 10 грудня у Варшаві

Народний депутат, співголова групи з міжпарламентських зв’язків з Польщею Микола Княжицький отримав цьогорічну нагороду імені Єжи Ґедройця, яку призначає редакція польської газети “Rzeczpospolitа”. Ще одним лауреатом премії став президент міста Краків Яцек Майхровський. 

Церемонія нагородження та святкове прийняття відбулися у Варшаві, у вівторок, 10 грудня. Про це повідомляє прес-служба Миколи Княжицького.

У своїй промові на урочистій церемонії Микола Княжицький сказав, що опинитися у достойному колі лауреатів нагороди ім. Єжи Гедройця - це велика честь для нього.

“Ми часто чуємо, що Україна – це частина Європи, у чому є безсумнівна заслуга спільного проживання різних народів у багатонаціональній Речі Посполитій – це і поляки, і литовці, і білоруси, і євреї, і німці, і караїми, і вірмени. Я народився і виріс у Львові - місці, особливому для кожного з цих народів. І Львів, щоб розвиватися після років радянської деіндивідуалізації і творення місцевого типу «радянського народу» наново відкриває своє минуле”, - сказав Княжицький.

Він нагадав, що важливим елементом побудови нового простору символічної України було надання імені Єжи Гедройця вулиці Тверській у Києві. Це сталося 29 листопада 2018 року.

“Моєї любов’ю, пристрастю і новою “малою батьківщиною” стала Гуцульщина, за провідника якою я обрав Станіслава Вінценза з його геніальним твором «На високій полонині» - гуцульським епосом. Заразми працюємо над художнім фільмом про Вінценза, а у співпраці з польськими приятелями розпочали творення Центру Станіслава Вінценза в Криворівні”, - зазначив лауреат.

За його словами, в рамках щорічного фестивалю „Via Carpatia” організовано міжнародну конференцію під назвою «Коло Вінценза». Започатковано і нагороду ім.Станіслава Вінценза за особливий внесок в розвиток регіону.

“Символічне повернення Станіслава Вінценза на Гуцульщину є сплатою нашого боргу вдячності мислителю і письменнику, який, як ніхто інший, віддав їй своє серце. Водночас, я оцінюю це, як один з елементів вкорінення Гуцульщини, і ширше – України, - в Європі”, - додав політик.

У своєму виступі Княжицький торкнувся і політичних актуалій.

“Учора в Парижі, під час зустрічей лідерів України, Франції Німеччини і Росії, президент Володимир Зеленський не перейшов червоні лінії і не пішов на катастрофічні поступки Кремлю. В цьому є величезна заслуга тисяч українців, які протягом кількох місяців виходили на київський Майдан Незалежності і площі інших міст в рамках акції “Ні капітуляції!”, - сказав він.

Але небезпека не минула, адже в Москві вважають, що раніше чи пізніше українська влада купиться на дешевий російський газ і їй можна бути втиснути Донбас на російських умовах, щоб заблокувати прагнення до членства в ЄС і НАТО.

“Думка Єжи Гедройця саме тому так актуальна сьогодні. Перемога над мартирологічним способом мислення і спробами історико-політичного ресентименту обох наших народів – це найнадійніша гарантія нашої свободи”, - резюмував Княжицький.