Єрмак спростував свідчення ключового свідка у справі імпічменту Трампа

Спогади помічника президента Андрія Єрмака про вересневу зустріч Володимира Зеленського з віцепрезидентом США Майком Пенсом у Варшаві ставлять під сумнів достовірність показань посла США в ЄС Гордона Сондленда в рамках розслідування імпічменту президента Дональда Трампа

Про це повідомляє “Українська правда” з посиланням на Times.

“1 вересня у Варшаві відбулася зустріч Зеленського з Пенсом. Сондленд засвідчив у Конгресі, що після варшавської зустрічі "спіймав" Єрмака і довів до його відома, що допомоги США Україні не буде, доки Україна не зробить публічну заяву", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що Зеленський в обмін на "розблокування" допомоги США, нібито, мав визнати, що Україна брала участь у кампанії Гіларі Клінтон на виборах 2016 року, а також заявити про початок розслідування діяльності сина віцепрезидента США Джо Байдена в Україні.

"Звинувачення Трампа у зловживанні владою, про яке йдеться у звіті про імпічмент, ґрунтується на свідченнях посадовців в адміністрації Трампа, у тому числі Сондленда. У документі вказано, що посол США в ЄС чітко виклав Єрмаку пропозицію quid pro quo 1 вересня у Варшаві. Спогади Єрмака про Варшаву суперечать свідченням посла", - йдеться в повідомленні.

Згодом помічник Зеленського в інтерв'ю Times підтвердив, що в той день перетинався з Сондлендом, однак змістовної розмови у них не було.

За словами Єрмака, з приводу його показань у Конгресі США ніхто з ним не зв'язувався.

"Ми зіткнулися в коридорі за ескалатором, коли я прямував до виходу...Я пам'ятаю - а пам'ять у мене нівроку - що ми говорили, як добре пройшла зустріч. Це все, про що ми говорили", - Єрмак про зустріч із Сондлендом.

Повідомляється, що контакт Сондленда з Єрмаком, описаний в доповіді, - єдиний відомий випадок, коли американський чиновник повідомляє представнику української влади про залежність виділення США допомоги Україні від заяви про розслідування.