Гренландія тане у 7 разів швидше, ніж у 1990-х, - дослідження

Упродовж останніх 26 років швидкість танення льоду в Гренландії збільшиласьу 7 разів

Про це йдеться у дослідженні міжнародної групи полярних дослідників, передає ВВС.

Вчені проаналізували супутникові фото з 1992 по 2018 рік і з'ясували, що за цей час Гренландія втратила 3,8 трлн тонн льоду - це відповідає зростанню рівня світового океану на 10,6 мм.

При цьому вчені зафіксували, що швидкість танення постійно зростає. Так, на початку 1990-х цей показник становив близько 1 мм зростання рівня води, а станом на зараз він сягає вже 7 мм.

Такі темпи танення в одній лише Гренландії можуть призвести до зростання рівня світового океану на 7 см - без урахування інших чинників. Це призведе до затоплення значних ділянок суходолу.

"Кожен сантиметр зростання рівня океану означає загрозу затоплення для 6 млн людей", - пояснив один із авторів дослідження професор Енді Шеперд.

У середньому в Гренландії щороку тане близько 250 млрд тонн льоду, проте 2019 рік був аномально спекотним. Так, у прибережному місті Ілуліссат температура повітря сягала +20°C. В результаті таких умов Гренландія втратила у 2019 році 370 млрд тонн криги.

У 2013 році Міжурядова група експертів з питань змін клімату спрогнозувала, що до 2100 року рівень води у світовому океані зросте на 60 см. Інші дослідження показали, що рівень води може зрости ще більше.