Туреччина пригрозила вигнати США з ключових авіабаз

Анкара розгляне можливість видворення США з військових авіабаз, якщо Вашингтон накладе санкції на Туреччину

Про це заявив глава МЗС Туреччини Мевлют Чавушоглу, повідомляє DW.

Чавушоглу підкреслив, що Туреччина розгляне всі варіанти, якщо США введуть санкції у відповідь на купівлю російських систем протиракетної оборони С-400.

"Якщо США введуть санкції проти Туреччини, то на порядок денний може вийти питання по базах Інджирлік і Кюреджик", - сказав він.

"Члени Конгресу США повинні розуміти, що домогтися чого-небудь за допомогою санкцій неможливо", - додав міністр.

Зазначивши, що С-400 - це не наступальна, а оборонна система, Чавушоглу сказав, що Росія може надати альтернативу для літаків F-35, якщо США не зможуть продати їх Туреччині.

Після того як її тривалі зусилля з купівлі американських ракет Patriot зазнали невдачі, Туреччина придбала дві батареї російських зенітних ракетних комплексів С-400 в рамках угоди на суму 2,5 мільярда доларів, підписаної в грудні 2017 року.

Угода викликала напруженість між Анкарою і Вашингтоном, який погрожував санкціями щодо Туреччини. Президент США Дональд Трамп, однак, заявив, що не розглядає питання про каральні заходи.

США в кінцевому підсумку відсторонили Туреччину від своєї програми винищувачів F-35 stealth, в якій Туреччина є великим виробником і покупцем.

Вашингтон стверджує, що С-400 несумісні з системами НАТО.

Туреччина, однак, наполягає, що С-400 не будуть інтегровані в системи НАТО і не становлять загрози для Альянсу.