Єдиний реєстр новобудов урегулює ринок і покаже реальний попит на нерухомість, - Володимир Зубик

Створення Єдиного реєстру будівельної діяльності, куди увійде інформація про нові будівлі і забудовників, дозволить врегулювати ринок і виключить ризики для потенційних покупців нового житла

Таку думку в інтерв'ю "Українським новинам" висловив екс-парламентарій і член Комісії ВРУ з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства, президент асоціації "Підприємств будівельників "Інтергал-Буд" Володимир Зубик.

"Наскільки мені відомо, зараз влада розглядає варіант створення єдиного реєстру всіх новобудов, потрапити в який об'єкт зможе тільки при наявності всіх документів. Там буде видно продаж всіх об'єктів на ринку. Це виключає ризик подвійного продажу і дозволяє перевірити стан об'єкту, усі таємниці забудовника. Також це дасть офіційну статистику угод на ринку, якої на сьогодні в Україні просто не існує. Це дозволить трохи врегулювати ринок і дасть картину реального попиту", - зазначив Володимир Зубик.

Експерт підкреслив, що крім впровадження єдиного реєстру будівельної діяльності, є і ряд інших позитивних ініціатив з боку Мінрегіонбуду, зокрема нові державні будівельні норми.

У той же час, за словами Володимира Зубика, залишається ряд проблем, які потребують якнайшвидшого вирішення для розвитку галузі. Наприклад, відсутність єдиних прозорих правил гри, корупція в системі погоджень та дозвільної документації, відтік кадрів.

Нагадаємо, Міністерство регіонального розвитку ініціювало створення Єдиної державної електронної системи в сфері будівництва. Передбачається, що покупець житла зможе побачити всю актуальну інформацію про об'єкт будівництва, починаючи від отримання забудовником містобудівних умов і обмежень аж до введення об'єкта в експлуатацію.