Суд закрив справу проти Єфремова щодо голосування за "диктаторські закони" 16 січня

Печерський районний суд міста Києва закрив кримінальну справу щодо причетності екслідера фракції Партії регіонів Олександра Єфремова до "ручного" голосування за "диктаторські закони" 16 січня 2014 року

Про це повідомляє "Судовий репортер".

“Адвокати подали клопотання про закриття справи, посилаючись на те, що орган досудового слідства кваліфікував дії як такі, якими заподіяно тяжкі наслідки у виді немайнової шкоди. Проте прийнятий у травні 2014 року закон у зв'язку з підготовкою до безвізового режиму з ЄС декриміналізував злочини в цій частині”, - йдеться у повідомленні.

З обвинувального акта та клопотання адвокатів вбачається, що матеріальної шкоди не було завдано, потерпілі у справі відсутні, а цивільний позов не подавався. При цьому в постанові Печерського суду не зафіксовано заперечення прокурора.

У результаті суддя Віта Бортницька погодилась закрити справу із посиланням на п. 4 ч. 1 ст. 284 КПК України - кримінальне провадження закривається в разі набрання чинності закону, яким скасована кримінальна відповідальність за діяння.

"Диктаторські закони" 16 січня 2014 року пакет законів, які, на думку експертів, обмежували права громадян, надавали владі більше повноважень щодо покарання протестувальників і мали на меті криміналізувати опозицію та громадянське суспільство. Закони ухвалювали з грубими порушеннями - підняттям рук, без використання системи "Рада" та без обговорення, а тексти законів стали доступними лише після голосування. Голоси дали фракції Партії регіонів і КПУ.

Попри суспільний спротив тодішній президент Віктор Янукович підписав ці закони, внаслідок чого протистояння між протестувальниками та силовиками в центрі Києва посилилося.