США депортували 2 китайських дипломатів за шпигунство

Співробітники китайського посольства намагались потрапити на військову базу американців у штаті Вірджинія

Про це повідомляє американське видання The New York Times.

За інформацією видання 2 китайських дипломатів депортовано з країни, вперше за 30 років. У виданні стверджують, що китайці намагались проникнути на базу Сил спеціальних операцій у штаті Вірджинія, щоб з'ясувати, як працює система безпеки на військовому об'єкті.

Дипломати разом зі своїми дружинами під'їхали на КПП бази. Через відсутність пропуску охоронець наказав їм в'їхати через ворота, розвернути автомобіль та покинути базу. Китайці сказали, що не зрозуміли інструкцій охоронця і заблукали.

Та, в'їхавши на територію, дипломати продовжили шлях по території військового об'єкта, аж поки рух їм не перегородили пожежні машини.

Держдеп США ввів обмеження для китайських дипломатів через кілька тижнів після події. Китайців змусили заздалегідь повідомляти про будь-які офіційні зустрічі з американськими дипломатами, місцевими посадовими особами, а також про візити в коледжі або дослідні інститути.

"Представники американської розвідки говорять, що Китай несе більшу шпигунську загрозу, ніж будь-яка інша країна", - наголошується в повідомленні.