В Індії спалахнули масові безлади: шестеро загиблих

В Індії під час масових безладів, влаштованих противниками нового закону про громадянство, загинули шестеро людей

Про це повідомляє The Guardian.

"Кількість загиблих в результаті кривавих сутичок, спричинених суперечливим законом про громадянство, збільшилася до шести, протестувальники на північному сході Індії пообіцяли продовжувати демонстрації", - йдеться у публікації.

Як заявили місцеві чиновники, в індійському штаті Ассам четверо осіб загинули від вогнепальних поранень, завданих поліцейськими. Ще одна людина загинула, коли магазин, в якому вона спала, підпалили. Шоста особа померла після побиття під час протесту 14 грудня.

Загалом близько п’яти тисяч протестувальників взяли участь у демонстрації в неділю в Ґувахаті. Сотні поліцейських спостерігали за протестом.

Безлади спалахнули через ухвалений минулої середи закон, який встановлює релігійну приналежність як один з критеріїв отримання громадянства.

Закон надає представникам шести релігійних груп (індусам, сикхам, християнам, джайнам, парсам і буддистам), які втекли від релігійних переслідувань у Пакистані, Бангладеш і Афганістані до 2015 року, право стати громадянами Індії.

Опозиція і правозахисники заявили, що закон, який виключає з цього переліку мусульман, є інструментом уряду, покликаним послабити світські основи індійської державності.

У Нью-Делі в неділю протестні виступи проти закону про громадянство, що викликав гострі дискусії, призвели до спалахів насильства. Поліцейські зайшли в університетське містечко і застосували сльозогінний газ проти студентів-учасників маніфестації.

У неділю в столиці Індії через масові протести були закриті щонайменше 15 станцій метро.