"ЄС" ініціювала створення ТСК у Раді для контролю розслідування вбивства Шеремета

Парламентська фракція “Європейської Солідарності” ініціювала створення Тимчасової слідчої комісії у Верховній Раді для контролю за розслідуванням вбивства журналіста Павла Шеремета

Про це повідомила у Facebook нардеп від "ЄС" Ірина Фріз.

"Сьогодні Фракція "Європейська Солідарність" ініціювала створення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України для здійснення парламентського контролю за розслідуванням вбивства Павла Шеремета", - написала Фріз.

Нардеп наголосила, що у справі має бути дотримано неупередженість і об’єктивність, а також не порушено принцип презумпції невинуватості, а суспільство потребує відповідей на низку питань.

"Ряд супутніх питань, які навіть після ефірів та презентації в ході спільного з паном Зеленським брифінгу, залишаються без відповіді: чому слідчі та суд ігнорують доводи адвокатів? Чому суддею у справі був призначений той самий одіозний суддя Вовк, якого ВРУ в 2015 позбавляла недоторканності, а ВККС відсторонювала від посади? Чому справа стала активно просуватися саме зараз: в умовах загрози федералізації та політичного тиску з боки Росії? Чому президент України був присутній на брифінгу, де силовики звітували за ніби то "розкриту" справу Шеремета? До повноважень гаранта явно не входить шанувати своєю присутністю звітування про роботу правоохоронних органів, що свідчить виключно про черговий тиск на хід розслідування та майбутній суд", - наголосила Фріз.

Нардеп зазначила, що ТСК має забезпечити дотримання громадянських прав і свобод у цій справі та заявила про тиск на ветеранський та волонтерський рух.

"На жаль, здійснення тиску на ветеранський та волонтерський рух України стало вже характерною рисою 2019 року та яскравим відлунням "режиму Януковича". Саме тому, ми після створення ТСК виконаємо свій прямий обов’язок народних обранців та зробимо все можливе, щоб ця справа не перетворилась на руйнацію прав і свобод!" - додала Фріз.