Новий закон "бетонує" депутатську недоторканність, - Устінова

Прийнятий 18 грудня в цілому законопроєкт щодо скасування депутаської недоторканності дає нардепам ще більшу недоторканність, ніж була

Про це депутатка від фракції "Голос" Олександра Устінова заявила у кулуарах ВР, повідомляє Еспресо.TV.

На запитання журналістів, в якому виді ухвалили законопроєкт щодо недоторканності, Устінова відповіла: "Той законопроєкт, який був ухвалений більшістю сесійної зали не знімає депутатську недоторканність, а бетонує її. Саме тому цей закон підтримали і "ОПЗЖ" і "За майбутнє". Це те, що об'єднало всіх. Чому? Тому, що це, фактично зараз бетонує ту недоторканність, про яку ми раніше говорили. Поясню, чому: сьогодні всіма, крім фракції "Голос" була підтримана правка від "ОПЗЖ", яка говорить, що депутат не несе юридичної відповідальності за голосування, дії в Верховній Раді, а також - при виконанні депутатських повноважень. Що це означає? Ми маємо депутатські повноваження 24 години на добу, і ми їх отримуємо з моменту, коли складаємо присягу, і вони закінчуються в останній день роботи Верховної Ради. Тобто 5 років підряд ти знаходишся при виконанні депутатських повноважень. Це і є депутатська недоторканність."

Також народна депутатка наголосила, що цей закон навіть погіршує те, що було раніше. За її словами, після вступу нового закону в силу неможливо буде накласти арешт на майно народного депутата. Депутатка навела приклад Олександра Онищенка, що переховується за кордоном і на більшість його майна було накладено арешт. Зараз, для того, щоб накласти арешт на депутата, треба цього депутата запросити на суд. 

"Ви уявляєте депутата, який піде на суд, а не піде переписувати своє майно у найближчого нотаріуса. Там ще краще написано, якщо депутат не з'являється з поважних причин, а поважна причина - це хвороба, то суд не може арештувати його майно. Що ми будемо мати? Ми будемо мати депутатів, які лежатимуть у Феофанії просто місяцями", - пояснює Устінова.

Також вона додала, що тепер будь-які слідчі дії щодо нардепа необхідно узгоджувати з генеральним прокурором. Як пояснила Устінова, будь-які докази, зібрані слідством, щодо депутатів, до звернення до генпрокурора і його дозволу, вважатимуться нікчемними.