Палата представників США сьогодні голосуватиме за імпічмент Трампа

Палата представників США 18 грудня голосуватиме за затвердження двох статей обвинувачення в рамках процедури імпічменту президента США Дональда Трампа

Про це йдеться у листі спікера Палати Ненсі Пелосі.

"Жоден з нас не прийшов до Конгресу для того, щоби оголошувати імпічмент президенту. Але перше, що зробив кожний у Конгресі, постав у сесійній залі Палати представників з піднятою рукою і склав священну присягу: "Я урочисто присягаюся, що підтримуватиму й захищатиму Конституцію Сполучених Штатів від усіх ворогів – зовнішніх та внутрішніх", - наголосила спікер нижньої палати.

Вона зауважила, що ця клятва наділяє усіх законодавців обов'язком хранителів Конституції.

"Якщо ми не діятимемо, ми зречемося від свого обов'язку", - підкреслила Пелосі.

Законодавець привітала голів профільних комітетів, які провели розслідування з імпічменту та сформували офіційні звинувачення.

"Дуже сумно, що факти чітко вказали на те, що президент зловживав владою для своєї особистої, політичної вигоди, і що він перешкоджав Конгресу, наголошуючи, що є вищим за будь-яку відповідальність, вищим за Конституцію, вищим за американський народ. У Америці ніхто не може бути понад законом", - наголосила спікер Палати представників.

Трампа звинувачують за двома статтями: зловживання владою і перешкоджання роботі Конгресу. Президента звинуватили у тиску на Україну з метою розслідування проти його політичного суперника Джо Байдена, з використанням військової допомоги у якості важеля впливу.

Демократи мають більшість у Палаті представників, тому є велика ймовірність, що статті будуть затверджені. У разі позитивного голосування, справа перейде до Сенату, який проведе судовий розгляд, щоб вирішити, чи потрібно усунути Трампа з посади. Більшість у Сенаті мають республіканці.

Якщо Палата представників схвалить статті, Трамп стане третім президентом в історії США, який проходитиме через процедуру імпічменту.