Україна зможе купувати газ у Румунії, - Нафтогаз

Оператор ГТС України та румунський оператор TRANSGAZ підписали міжоператорську технічну угоду про взаємодію відповідно до європейського енергетичного законодавства

Про це повідомила прес-служба "Натогазу".

В НАК "Нафтогаз" пояснюють, що підписання договору з румунькою компанією TRANSGAZ дає можливість постачальникам вільно транспортувати газ з Південної Європи та Туреччини – через Болгарію і Румунію – в Україну та далі у Молдову.

"З 1 січня в міждержавній точці «Ісакча1-Орловка1» буде доступною потужність по маршруту Україна-Румунія в розмірі 17,8 млн куб. м на добу, а також в зворотному напрямку – 15,8 млн куб.м на добу", - додають у прес-службі.

В "Нафтогазі" зазначають, що це не лише нові можливості для українських трейдерів, а і гарантія доступу Молдови до південноєвропейських газових ринків, якщо Газпром припинить транзит територією України.

Також у компанії анонсували, що перші аукціони на бронювання потужностей відбудуться найближчим часом.

"Це рішення є історичним та надзвичайно важливим, адже дозволяє створити додатковий маршрут для імпорту газу в Україну, в першу чергу, для забезпечення газом споживачів Молдови та прикордонних споживачів України в Одеській області. Це дасть можливість безперебійно пройти зиму, навіть за умови ймовірного припинення транзиту газу з РФ", - коментує ситуацію голова новоствореного оператора ГТС України Сергій Макогон.

  • Нагадаємо, 17 грудня Оператор ГТС України отримав сертифікат ЄС