Влада зможе фактично у ручному режимі розподіляти кошти на підтримку кіно, - Княжицький

Комітет з гуманітарної політики прийняв ганебне рішення рекомендувати до розгляду закон, який дозволяє Кабміну без жодних причин і обґрунтувань розпускати Раду з державної підтримки кінематографії і доручати виконувати ці функції Держкіно

Про це заявив народний депутат від фракції “Європейська Солідарність” Микола Княжицький під час засідання комітету ВРУ з питань гуманітарної та інформаційної політики у середу, 18 грудня, - передає Еспресо ТБ.

Зокрема, законопроєкт передбачає додаткову підставу для дострокового припинення повноважень члена Ради з державної підтримки кінематографії - у разі дострокового припинення Кабміном повноважень усього складу Ради. До моменту затвердження нового персонального складу Ради її повноваження здійснює  Держкіно за погодженням з Міністерством культури, молоді та спорту. 

“Кабінет Міністрів відповідно до своїх забаганок у будь-який момент може змінювати Раду з державної підтримки кінематографії, виганяти цих людей, в ручному режимі розподіляти кошти на підтримку кінематографії. Це повністю суперечить ідеології Закону «Про державну підтримку кінематографії», який ми ухвалили у минулому скликанні.  Це продовження тенденції такої авторитарної влади, для якої громадські інститути і громадська думка нічого не значать” - зазначив Княжицький.

Також він звернув увагу, що це рішення не відповідає статті 19 Конституції України та створює правову невизначеність. На цю обставину звертає увагу і ГНЕУ у своєму висновку.

“Європейський суд з прав людини однозначно трактує це, як свавілля, адже розпускати раду без жодних причин неприпустимо. Це орган, який задумувався, як значною мірою орган саморегулювання, де творчі люди пропонували членів цієї Ради. Розпускати їх Кабміном без жодних підстав - це повне свавілля і допускати це категорично не можна”, - підсумував нардеп.