Палата представників проголосувала за імпічмент Трампа через тиск на Зеленського

Палата представників Конгресу США проголосувала за імпічмент президента Дональда Трампа

Щоб відсторонити його з посади це рішення має затвердити Сенат, але наразі це виглядає малоймовірно, інформує ВВС.

Президента Трампа звинувачують за двома статтями - у зловживанні владою і тиску задля особистої політичної вигоди, а також у намаганні перешкоджати розслідуванню у Конгресі.

За першою статтею імпічмент підтримали 230 представників (229 демократів та один незалежний) при 216 необхідних (загалом в Палаті представників 635 членів). За другою статтею імпічмент підтримали 229 представників.

Позитивне голосування хоча б за однією статтею означає оголошення імпічменту.

Перше і головне обвинувачення ґрунтується на проханні Трампа до президента України Володимира Зеленського почати розслідування проти сина Джо Байдена. Байден є ексвіцепрезидентом і потенційним суперником Трампа на виборах 2020 року.

За версією обвинувачення, Трамп робив це в обмін на відновлення американської військової допомоги Києву на суму в $391 млн.

Також за розпорядженням президента, високопоставлені співробітники адміністрації відмовилися надати свідчення в рамках процедури імпічменту. І це другий пункт обвинувачення.

Тепер на Трампа чекає розслідування та голосування у Сенаті, але там його партія має більшість.

Це третє таке голосування за історію США. В 1868 році Палата представників проголосувала за імпічмент Ендрю Джонсона, а у 1998 році — за відставку Білла Клінтона. Проте жодного разу Сенат не підтримав імпічмент.

Коли в 1974 році Річард Ніксон пішов у відставку, процес імпічменту ще не дійшов до голосування.