ПриватБанк подав в Ізраїлі позов на $600 млн на Коломойського та Боголюбова

Приватбанк подав позов на Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова у юрисдикції Ізраїлю на суму в 2,1 млрд шекелів до районного суду Тель-Авіва

Про це повідомляє ізраїльське видання globes.

"ПриватБанк", найбільший банк в Україні, який зараз утримує український уряд, подав позов на 2,1 мільярда NIS проти тих, хто контролював банк до його націоналізації три роки тому, олігарха Ігоря Коломойського та його партнера Геннадія Боголюбова; а також проти "Israel Discount Bank" , куди Коломойський та Боголюбов переказали гроші, згідно з позовом. Наразі Коломойський та Боголюбов проживають в Ізраїлі, а також мають громадянство України", - повідомляє видання.

Відповідно до позову, поданого до районного суду Тель-Авіва, Коломойський та Боголюбов здійснили "міжнародну транскордонну операцію, яку вони розробляли та планували протягом багатьох років, вчинивши низку злочинів, які  серйозних кримінальних злочинів безпрецедентного масштабу, включаючи  шахрайство та відмивання грошей "

"За даними Приватбанку,  Коломойський і Боголюбов завдали безпрецедентної шкоди в результаті величезних розкрадань, вчинених протягом десяти років, кошти від яких перераховували в Ізраїль на рахунок підставної компанії", - пишуть ізраїльтяни.

За словами ізраїльських журналістів, ПриватБанк стверджує, що шахрайство, вчинене двома його попередніми контрольними акціонерами, діяло так: вони змусили банк надавати велику кількість позик у величезних сумах нібито законним  бізнесам, які фактично були підставними компаніями. Кредитні кошти були внесені на банківські рахунки тих же компаній, якими керували у відділеннях банку в Україні або в його філії на Кіпрі. Згодом, за заявою суду, "кошти передавались з рук в руки для обліку" відбілювання "та з метою замаскування розкрадання, через клубок банківських рахунків  інших підставних компаній, які також були власністю Коломойського та Боголюбова.

Згідно з позовом, з метою замаскування згаданого розкрадання та шахрайства деякі позики, надані ПриватБанком, були погашені, але це було зроблено за рахунок нових позикових коштів, взятих компаніями.

"Роблячи це,"ПриватБанк "використовував свої кошти, а точніше кошти вкладників та зовнішніх позикодавців, - для збагачення контрольних акціонерів", - йдеться у позові.