Рада ухвалила Виборчий кодекс із пропозиціями президента

Верховна Рада 19 грудня ухвалила новий Виборчий кодекс із пропозиціями президента України Володимира Зеленського

Про це повідомляє Еспресо.TV.

Народні депутати повторно розглянули Виборчий кодекс України №0978 з пропозиціями президента України.

Заступник голови комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Аліна Загоруйко доповіла рішення Комітету, який рекомендує прийняти усі пропозиції президента України та прийняти Виборчий кодекс в цілому.

Документ передбачає пропорційну виборчу систему з відкритими регіональними списками. Виборці голосуватимуть не тільки за партію, а за конкретного кандидата в списку партії.

При цьому з тексту кодексу прибрали можливість зняття кандидата з передвиборної гонки після того, як правоохоронний орган після перевірки кандидата направляє інформацію про нього в Центральну виборчу комісію. Зокрема, йдеться про повідомлення щодо фактів порушення кандидатом закону.

Взяти участь у розподілі депутатських мандатів отримають партії, які подолають бар'єр у 5%.

Згідно з новим Виборчим кодексом, парламентські вибори проводитимуть в єдиному загальнодержавному багатомандатному окрузі. Голосуватимуть у 27 виборчих регіонах, які, в основному, збігаються з областями. У Дніпропетровській області та Києві передбачено створення по два виборчі округи. Разом з тим, Херсонська область та Автономна Республіка Крим об'єднані в один виборчий регіон. Закордонний виборчий округ відноситься до Києва.

На деяких територіях голосування може не проводитися - зокрема, через тимчасову окупацію. Виборці з відповідних регіонів зможуть взяти участь у голосуванні, змінивши місце голосування.

За документ проголосувало 330 народних депутатів.