СБУ зажадала від ПриватБанку погоджувати з нею позови проти Коломойського в іноземних судах, - ЗМІ

Служба безпеки України надіслала керівництву націоналізованого ПриватБанку лист із невдоволенням позовами проти ексвласників фінустанови (бізнесменів Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова - ред.) в іноземних судах і зажадала у подальшому не подавати такі позови без погодження зі спецслужбою

Лист СБУ до ПриватБанку оприлюднило "Радіо Свобода".

"Встановлено, що представники банківських установ ініціюють позови в іноземних юрисдикціях та міжнародних арбітражах щодо стягнення збитків та притягнення до відповідальності осіб, дії яких спричинили доведення банку до неплатоспроможності. Вважаємо за необхідне забезпечити обов’язкову координацію позовної роботи банківських установ у міжнародних юрисдикціях зі Службою безпеки України і Генеральною прокуратурою України та попереднє погодження позовів, що подаються до судів поза межами території України, із вказаними органами. До такого попереднього погодження прошу утриматися від подання нових позовів", - йдеться у листі від 17 грудня 2019 року, підписаному заступником голови СБУ Володимиром Горбенком.

Спецслужба обґрунтувала вимогу турботою про розслідування, яким нібито можуть зашкодити такі позови.

"З урахуванням зазначених норм чинного законодавства, подання позовів до міжнародних арбітражів може в певних випадках негативно вплинути на здійснення досудового розслідування у кримінальних провадженнях про вчинення злочинів у банківській сфері", - мовиться в листі, в якому Служба безпеки України посилається на 90-у статтю Кримінального процесуального кодексу.

Видання зазначає, що в СБУ підтвердили факт надсилання такого листа.

Юристка громадської організації "Центр протидії корупції" Олена Щербан у коментарі виданню зазначила, що СБУ не має жодних підстав і повноважень висувати подібні вимоги.

"Стаття КПК, на яку посилаються у листі СБУ, говорить лише про те, як оцінювати рішення міжнародних судів, і не стосується будь-якого порядку подачі позовів та інших дій. Цей лист можна навіть оцінити як грубе втручання в діяльність суб’єкта господарювання та тиск. І взагалі, така практика і вимоги з боку служби порушують чинне законодавство та Конституцію", - пояснила Щербан.