Польща звинуватила Путіна у спотворенні історії Другої світової війни

Міністерство закордонних справ Польщі звинуватило президента Росії Володимира Путіна у спотворенні результатів Другої світової війни

Про це йдеться у заяві МЗС Польщі, повідомляє DW.

Мова про слова Путіна, сказані під час його прес-конференції 19 грудня. Тоді він сказав, що Польща "сама взяла участь в поділі Чехословаччини", а радянські війська увійшли до Польщі після того, як "польський уряд втратив контроль над своїми збройними силами і за тим, що відбувається на території країни".

Заява Путіна являє собою неправдиву картину подій, він використовує пропагандистські послання сталінської епохи, відзначили в польському МЗС. Там додали, що російський президент підриває спільну роботу російських і польських істориків, а також досягнення його попередників - Михайла Горбачова і Бориса Єльцина, які намагалися "знайти шлях істини і досягти примирення" в польсько-російських відносинах.

У зовнішньополітичному відомстві Польщі відзначили, що після відновлення незалежності в 1918 році Польща прагнула вибудовувати нормальні відносини як з Німеччиною, так і з СРСР. Однак Радянський Союз зробив "прямі кроки", щоб розв'язати війну, а зробив він це за погодженням з Німеччиною після підписання пакту Молотова-Ріббентропа і секретного протоколу до нього.

В результаті більше половини території довоєнної Польщі опинилося під окупацією СРСР, жертвами радянських репресій стали 566 тис. осіб (вбиті, арештовані або депортовані), йдеться у заяві МЗС Польщі.