"Лугандон" тепер можна масштабувати", - голова Львівської облради Ганущин про законопроект Зеленського щодо місцевого самоврядування

Запропоновані президентом Володимиром Зеленським як невідкладні зміни до Конституції України та до законодавства про адміністративно-територіальний устрій і місцеве самоврядування можуть обернутися розповсюдженням сепаратизму

Про це заявив голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин в ефірі програми "Студія Захід" з Антоном Борковським, яка вийшла на телеканалі Еспресо.TV ввечері 21 грудня 2019 року.

"Найбільша проблема в цих змінах до Конституції, котрі пропонуються президентом Зеленським як невідкладні - до речі, без жодних консультацій з місцевим самоврядуванням, яке є основним рецепієнтом цих змін, їх бенефіціаром і тим, кого стосуються ці зміни - то, власне, найгірше, що криють в собі ці зміни: вони в собі ховають таку маленьку, м'яку, але дуже дієву версію "Лугандона" або "Лугандонів".Тому що прописано чорним-по-білому  в змінах (пропонованих - ред.) до Конституції, що, по-перше, Верховна Рада в будь-який момент може змінювати межі будь-якої області, а найгірше, що, по-друге, просто 226 голосів можуть приймати рішення про будь-який адміністративно-правовий статус чи то громади, чи то району (тепер округи), чи то області", - зазначив політик.

На думку Ганущина, подібне призведе до вкрай небажаних наслідків.

"Тобто "Лугандон" тепер може бути на рівні одного району, двох районів, трьох районів, окремої якоїсь там спільноти в Закарпатській області, в Бесарабії тощо. "Лугандон" тепер можна масштабувати. Якщо раніше ми боялися щоб просто не було спеціального статусу окупованого Донбасу, то зараз відкривається шлюз. Скринька Пандори є відкрита - щоб Верховна Рада могла прийняти рішення про правовий статус будь-якої адмінтеродиниці. В тому числі, як Ви розумієте, впершу чергу йдеться про ОРДЛО", - пояснив Ганущин.

Також він вважає, що подібні поспішні нововведення є частиною домовленостей Зеленського з Путіним щодо "підготовки" до місцевих виборів в ОРДЛО протягом наступних чотирьох місяців, досягнутих на нещодавньому Норманському саміті у Парижі.

"Приблизно так відбувалися перемовини з цього питання... "Ви це зробіть". А Зеленський, напевно, казав: "Та я це не можу зробити. Он в мене там мітинги, он в мене там під Офісом президента мітингувальники". "Ну, тоді, якщо Ви не можете це зробити напряму, то зробіть це обтічно, щоб Ви це могли зробити в любий момент". Я думаю це такий був легкій компроміс і ми зараз бачимо наслідко того компромісу", - наголосив Ганущин.