Міськрада Рівного заборонила ЛГБТ-марші

Міська рада Рівного заборонила проводити ЛГБТ-марші на території міста

Про це повідомляє Суспільне.

36 голосів депутати віддали "за".

Питання про заборону проведення маршів ЛГБТ-спільнот та інших заходів, що стосуються пропаганди одностатевих стосунків, обговорили 24 грудня на сесії Рівненської міської ради.

Ініціював це голова бюджетної комісії та депутат від "Свободи" Олег Карпяк.

Повідомляється, що у проекті рішення автори посилаються на "ст. 3 Сімейного кодексу України, підстави, на яких створюється сім'я, не мають суперечити моральним засадам суспільства".

У проекті рішення йдеться про те, щоб "заборонити на території м.Рівне пропаганду різних видів девіантної статевої поведінки, у тому числі у формі так званих "маршів рівності", "прайдів", "фестивалів квір-культури" тощо, що проходять в місцях масового дозвілля сімей з дітьми", а також пропонували "унеможливити" проведення публічних кампаній і заходів, які "складають загрозу інституту сім'ї як складовій стратегії національної безпеки України".

Директорка правозахисної організації "Amnesty International Україна" Оксана Покальчук назвала рішення міськради прямим порушенням прав і свобод людини.

Вона нагадала, що за ст. 39 Конституції України, обмеження щодо реалізації права на мирні зібрання може встановлюватися судом відповідно до закону і лише в інтересах національної безпеки та громадського порядку.

Також, за словами Покальчук, відповідно до міжнародного права, усі міжнародні пакти та рішення Європейського суду з прав людини забороняють дискримінацію за ознакою сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності при організації мирних публічних заходів.

Вона закликала депутатів Рівненської міськради скасувати це протиправне рішення та припинити „ганебну дискримінацію людей".