У ПЦУ пояснили, чому не слід поспішати зі зміною дати святкування Різдва

Зміна дати святкування Різдва може відштовхнути українських вірян Московського патріархату від переходу до ПЦУ

Про це заявив у Facebook заступник голови Управління зовнішніх церковних зв’язків ПЦУ архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій (Іван Зоря).

"Поспішна календарна реформа (і навіть непродумані самі лише намагання зараз прорекламували її пропозиціями "подвоєння святкування") потенційно "законсервує" в Московському Патріархаті тисячі громад з мільйонами вірних та внесуть сум‘яття в українське православ‘я на десятиліття наперед. Отже ризики від реформи зараз - очевидні та реальні, на відміну від користі для вірних, Церкви", - написав Зоря.

Архієпископ Чернігівський і Ніжинський також поширив свій допис від 7 грудня 2016 року, в якому йшлося про інші аргументи на користь святкування Різдва 6 січня. Зокрема, Зоря нагадав, що дату святкування Різдва на Русі було встановлено в Києві, а не в Москві, і відмовлятися від неї тільки тому, що в цей день Різдво святкує РПЦ, не є правильним.

"Якщо підходити навіть з точки зору традиції, то чому ми так легко хочемо НАШУ традицію віддати Москві? Це виглядає так, якби ми запропонували зняти у Києві пам'ятник св. Володимиру на тій підставі, що у Москві такий стоїть. Далі що - кирилицю відкинемо, бо нею у Москві пишуть? Православ'я відкинемо, бо є Московська Церква? Хоче хто святкувати за григоріанським календарем - нехай має можливість. Але упосліджувати українську календарну традицію лише тому, що до неї прилучилися і московити, - шлях до сварки в суспільстві та розколу в Церкві", - писав Зоря в 2016 році.