У РФ фігуранта справи "Хізб ут-Тахрір" Мустафаєва видалили із зали суду

Суд російського Ростова-на-Дону видалив із засідання фігуранта справи "Хізб ут-Тахрір", координатора "Кримської солідарності" Сервера Мустафаєва

Про це повідомляє проєкт "Крим.Реалії".

"Сьогодні Сервер Мустафаєв продовжив допит свідка Артикбаєва (співробітника ФСБ Росії), який постійно відповідав на його питання, що "не пам'ятає", або "не знає". Тобто, Артикбаєв припинив відповідати на питання. У нього було тільки два варіанти відповідей. І постійно питання Сервера знімав головуючий суддя Зубаіров", – розповів адвокат Айдер Азаматов.

За словами адвоката, Мустафаєв висловлював обурення і сказав судді: "Таке враження, що мозок цього свідка пересадили вам".

У результаті суд порадився і вирішив видалити Сервера Мустафаєва на одне судове засідання. Своє рішення суд аргументував тим, що Мустафаєв нібито проявив "неповагу до суду".

Таким чином, у наступному судовому засіданні Мустафаєв участі не братиме. При цьому Мустафаєв не закінчив допит свідка - у нього залишилося ще приблизно 60 питань. Він встиг поставити приблизно 15.

У жовтні 2017 року російські силовики затримали 6 жителів Бахчисарая. Це Тимур Ібрагімов, Марлен Асанов, Мемет Бєлялов, Сейран Салієв, Сервер Зекір'яєв і Ернес Аметов. ФСБ Росії інкримінує їм участь у забороненій в Росії організації "Хізб ут-Тахрір".

21 травня 2018 року року в Криму затримали координатора "Кримської солідарності" Сервера Мустафаєва і жителя села Долинне Бахчисарайського району Едема Смаїлова. Звинувачення проти них долучили до бахчисарайської "справи Хізб ут-Тахрір".

15 листопада 2019 року Південний військовий окружний суд російського Ростова-на-Дону почав розглядати по суті другу бахчисарайську "справу Хізб ут-Тахрір".