"Наступного року доведеться виконувати важку частину": тимчасовий повірений у справах США в Україні Тейлор про реформу ГПУ

26 грудня на брифінгу щодо завершення атестації прокурорів та початку роботи Офісу генерального прокурора колишній посол США та тимчасовий повірений у справах України Вільям Тейлор розповів, чого чекають у Штатах від реформи

Про позицію США та очікування від реформи прокуратури повірений у справах США Вільям Тейлор розповів на брифінгу, щодо завершення атестації прокурорів та початку роботи Офісу генерального прокурора.

"Це одна з найбільш глибоких і комплексних реформ, які я бачив, і яку ви змогли впровадити", - заявив колишній посол.

Він зазначив, що переатестація прокурорів в ГПУ - це лише перший крок до переатестації прокурорів всіх прокуратур України, і це крок, який націлений на підвищення довіри до цього органу і до верховенства права в Україні.

"Народ України, бізнес та міжнародні партнери будуть впевненими в офісі генерального прокурора.
впевненість українського народу є дуже важливою, але також є дуже важливою впевненість у офісі генпрокурора і нових органах прокуратури. Наступного року доведеться виконувати важку частину реформи", - поділився Тейлор.

"Це не просто про наймання на роботу великої кількості нових прокурорів та їх тестування, це про забезпечення у нових прокурорів високих стандартів, які мають вже існуючі прокурори.
Це розширення реформи на всю територію України, на обласний і місцевий рівень", - заявив повірений.

На його думку, коли тисячі прокурорів пройдуть через переатестацію, це дасть народу можливість повірити у їх чесність.

Тейлор наголосив, що посольство США і його команда долучилася до розробки реформи прокуратури.
Насамкінець, Тейлор привітав всіх із прогресом у реформуванні прокуратури.

На запитання журналістів, скільки коштів США вклали у реформу прокуратури в Україні, і чи змінився їх обсяг у процесі, посол Тейлор відповів: "Всю допомогу, яку ми надаємо прокуратурі, ми надаємо, відповідно до наших законів і нашого законодавства,і цей процес моніториться в конгресі, і конгрес задоволений результатами, які були отримані в ході реформи." Далі на питання відповідала представниця відділу з правоохоронних питань у посольстві США в Україні стефані Голмз. вона пояснила, що США не надає будь-які кошти держорганам України, в тому числі - прокуратур.

"Ми підписуємо угоди з нашими довіреними особами, які займаються реалізацією проєктів в Україні, і тоді вони укладають плани спільних дій з відповідними установами, з якими вони впроваджують ці реформи.

Щодо конкретної суми, - дуже важко відповісти на це запитання, тому що в нас є різні механізми, є грантові програми, і процес підтримки органів прокуратури йде тривалий час, тому нам важко сказати конкретну суму.