Тейлор: Росія може вивести війська з Донбасу протягом 1-2 років

Україна може домовитися з Російською Федерацією про виведення російських військ з Донбасу і передачі кордону під контроль міжнародних сил протягом одного-двох років

Про це під час спілкування з українськими журналістами в четвер, 26 грудня, розповів тимчасовий повірений у справах США в Україні Вільям Тейлор, передає РБК-Україна.

"Думаю, українці можуть прийти до угоди з росіянами, щоб росіяни пішли з Донбасу за рік-два. Але на яких умовах росіяни підуть - це питання. Важкий і для України, і для Росії питання - це питання контролю кордону. Можливий якийсь компромісний варіант. Росія може передати кордон не українському урядові, але якимось міжнародним силам. Це могла б бути розширена місія ОБСЄ, або сили ООН, які б взяли контроль над кордоном і забезпечили безпеку, щоб пройшли вибори. Вибори не можуть пройти, поки росіяни знаходяться там, і поки межа знаходиться під контролем росіян", - сказав Тейлор.

За словами американського дипломата, президент Володимир Зеленський розуміє всі ризики, пов’язані з процесом мирного врегулювання і готовий на них йти, щоб домогтися того, чого хочуть українці – припинення війни.

"Зеленський розуміє, що йому потрібно: щоб росіяни пішли з Донбасу, а в кінцевому рахунку і з Криму", - сказав Тейлор і додав, що український президент розуміє, що є червоні лінії, які не можна переходити.

Тейлор зазначив, що більшість жителів непідконтрольних територій хотіли б повернутися в Україну і повернутися до "нормального життя".