Дробович прокоментував побоювання щодо "розвороту" курсу Інституту нацпам'яті

26 грудня очільник Українського інституту національної пам'яті Антон Дробович поділився своїм баченням майбутнього інституції та прокоментував заяви колишнього голови Володимира В'ятровича

Про свої погляди на Український інститут національної пам'яті розповів новий його очільник Антон Дробович у програмі "Нині вже", передає hromadske.

У програмі Антон Дробович прокоментував заяви колишнього очільника УІНП Володимира В'ятровича про "розворот в інший бік" у політиці інституту.

Новий очільник Інституту нацпам’яті вважає, що такі закиди колишнього керівника УІНП Володимира В'ятровича пов'язані з тим, що вони не знайомі особисто один з одним.

"В’ятрович багато зробив і багато вклав в інститут і сил, і здоров’я, і багато реалізував хороших проектів", - додає Дробович, пояснюючи емоційну реакцію попередника.

Дробович наголосив, що не погоджується з формулюванням, що за нього Інститут нацпам’яті "розвернеться в інший бік".

"Кут нахилу є, все-таки маю реальність — є поле, і в цьому полі інформаційному багато хто оцінював Інститут так, що потрібно більше уваги зосередити на діалог, комунікацію, роботу з громадами і т.д. Я чую ці оцінки і відповідно буду робити різні акценти щодо цього", - розповів Дробович.

Також Антон Дробович додав, що не вважає, що за часів В'ятровича УІНП йшов у радикально неправильному напрямку:

"Тут (у чому буде відмінність в роботі - ред.) питання риторики, питання спілкування з громадянами, і питання зв’язку, змісту роботи і комунікацій."

Дробович закцентував увагу, що йдеться не про те, що говорив Інститут нацпам’яті за В’ятровича, а про те, як його "сприймали і рецитували".

"Дуже часто Інститут здійснював декомунізацію виключно в рамках закону і процедур доволі цивілізованих, а цитати і, скажімо так, послідовники дуже сильно перегинали палицю: це починаючи з того, як ставились до об’єктів радянської спадщини, в тому числі мистецької, і закінчуючи тим, як подавалися перейменування. Наприклад, коли хтось під виглядом декомунізації намагався переназвати якісь об’єкти чи вулиці, які скоріше підпадають не під декомунізацію, а є спадщиною імперською російською", - пояснив очільник УІНП.

Очільник УІНП наголосив, що не проти перейменувань і таких об’єктів, але робити це треба за законом і "називати речі своїми іменами".