Цей день в історії: брати Люм'єри провели перший платний кіносеанс, а південь Італії постраждав від найбільшого в Європі землетрусу

28 грудня 1895 року в паризькому "Гран-кафе" на бульварі Капуцинок Люм'єри провели перший у світі платний кіносеанс, на якому трьом десяткам глядачів показали десять стрічок, знятих з допомогою власного винаходу, що суміщав функції камери та проектора і названого "кінематограф". Саме тому цю дату обрано для святкування Дня кіно

Про це розповідає Еспресо.TV з посиланням на освітній проект JNSM.

Винахід братів відразу став популярним і за наступні пару років Огюст і Луї Люм'єр зняли майже півтори тисячі короткометражних фільмів, але зрештою відмовились від кіновиробництва, не в змозі конкурувати з художньо професійнішими кінематографістами, що з'явились у Франції та Європі.

Інші важливі події цього дня:

28 грудня 1869 року - Дантист Вільям Фінлі Семпл з містечка Маунт-Вернон (штат Огайо) отримав патент № 98.304 на  жувальну гумку: "Комбінація каучука з іншимими компонентами в будь-яких пропорціях для створення прийнятної жувальної гумки".

28 грудня 1908 року - південь Італії вразив потужний землетретрус, магнітудою понад 7 балів за шкалою Ріхтера, який разом з цунамі практично повністю зруйнував міста Мессіна та Реджио-Калабрія і призвів до загибелі понад 100 тисяч чоловік. За кількістю жертв Мессінський землетрус належить до найбільш руйнівних катастроф ХХ століття у світі і вважається найбільшим з документально зареєстрованих землетрусів у Європі.