Французького письменника Габріеля Мацнева підозрюють у розбещенні неповнолітніх

Прокуратура Парижа в п'ятницю, 3 січня 2020 року, оголосила про початок попереднього розслідування стосовно 83-річного письменника російського походження Габріеля Мацнева у справі про зґвалтування малолітніх (осіб молодше 15 років)

Напередодні, 2 січня, у Франції вийшла книжка "Згода" (Consentement) 47-річної письменниці та видавниці Ванесси Спрінгори. У книзі вона розповідає про свої стосунки з Мацнева у 1980-х. Тоді вона мала 14 років, а Мацнев - 50. У зв'язку з виходом цієї книги у Франції розгорівся справжній скандал, передає Еспресо.TV з посиланням на RFI.

Як наголошується, Мацнев ніколи не приховував свого потягу до підлітків: як до дівчаток, так і до хлопчиків. Він описував свої відносини з малолітніми в романах та есеях, розповідав про них на телебаченні. Тривалий час він користувався підтримкою французьких інтелектуалів і медіа, які відстоювали сексуальну свободу в дусі знаменитого слогана травня 1968 року "заборонено забороняти".

"Сексуальна розкутість тоді часом межувала з виправданням педофілії. Мацнев ніколи не поставав перед судом", - наголошується у повідомленні французьких журналістів.

Наразі ж прокуратура вивчить не тільки відомості, описані в книзі Спрінгори, але і спробує "встановити всіх інших можливих жертв" Мацнева у Франції і за її межами.

В інтерв'ю Le Parisien Ванесса Спрінгора нещодавно казала, що не збирається подавати скаргу. Але паризька прокуратура завела справу в межах "слідчої ініціативи". Французький кримінальний кодекс передбачає до 20 років позбавлення волі за зґвалтування малолітньої.

Не виключено, що ця справа стане приводом для законодавчого встановлення "віку усвідомленої згоди" на секс неповнолітнього з дорослим. 

Довідка

Мацнев народився 1936 року в передмісті Парижа. Походить з російської родини.

Називає себе православним. Відвідує парафію РПЦ на Сергієвому подвір'ї.

Улублений автор - Достоєвський ("він був для мене Богом").

"Звичайно, сам я ніколи не претендував на право говорити від імені православ'я. Але якийсь час я брав активну участь у церковному житті. Саме я разом з Костянтином Андронниковим, перекладачем генерала Де Голля, був ініціатором відкриття на французькому телебаченні передачі "Православ'я", я також створив з Кирилом Ельчініновим і іншими Комітет православної молоді Франції. Це було в 60-70-і роки", - розповідав Мацнев в одному зі своїх інтерв'ю.