Ціна на золото перевищила 6-річний максимум

Ціна золота підскочила до максимального рівня більш ніж за шість років на тлі зростання напруження на Близькому Сході. А ціна паладію сягнула історичного максимуму

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

Ціна золота на спотовому ринку в Лондоні піднялася під час торгів у понеділок на 2,3%, до $1588,13 за унцію - максимуму з квітня 2013 року - і на 13:10 за Києвом становила $1577,83 за унцію. 

Ціна паладію на спотовому ринку досягла рекордних $2027,91 за унцію.

Напруження у відносинах США та Ірану різко посилилося наприкінці минулого тижня, коли стало відомо про загибель іранського генерала Касема Сулеймані внаслідок спецоперації, проведеної військовими силами США. 

Згідно з прогнозом аналітиків Goldman Sachs Group Inc., в умовах поточної кризи золото може опинитися у більш виграшному становищі, ніж нафта, пише агентство Bloomberg. Його ціна може сягнути $1600 за унцію, якщо напруження у відносинах США та Ірану посилиться ще більше, прогнозують аналітики UBS Group AG і ABN Amro Bank AV.

Підвищений інтерес інвесторів до активів "тихої гавані" також сприяє зростанню цін на паладій. Підтримує котирування і подальший дефіцит дорогоцінного металу у світі через посилення стандартів для автомобілів щодо викидів в атмосферу. Нині попит на паладій перевищує пропозицію, і в довгостроковій перспективі метал надалі зростатиме в ціні, зазначає аналітик брокерської компанії Pepperstone Ltd. Шон Маклін.

Срібло і платина також дорожчають. Ціна срібла на спотовому ринку під час торгів у понеділок піднімалася до $18,5081 за унцію - максимуму з 25 вересня.