Україна встановила новий рекорд з імпорту бананів

Експерти оцінюють імпорт бананів в Україну за 12 місяців 2019 року в 270-275 тисяч тонн, що на 8-9% більше, ніж попередній рекорд, встановлений в 2018 році

Про це повідомляє інформує Еast-fruit.

"Характерно, що рекордний обсяг імпорту бананів в Україну відзначається на тлі зростаючого виробництва українських фруктів та ягід і скорочення чисельності споживачів після втрати контролю над АР Крим і декількома районами Донецької і Луганської областей країни. Навіть в 2013 і 2014 роках імпорт бананів був менше, ніж в 2019 році. А це говорить про ще більш різке зростання споживання цих екзотичних фруктів в розрахунку на одного жителя України ", - розповіла директор з розвитку УПОА Катерина Звєрєва.

За оцінками УПОА, в 2019 році кожен житель України вперше спожив в середньому більше 6 кг бананів за рік. Таким чином споживання бананів українцями в середньому зросла на 20-22% відносно рівня 2013 року.

"Споживання бананів продовжує зростати, незважаючи на величезну диспропорцію в цінах на банан і яблуко на внутрішньому ринку. Навіть у другій половині календарного 2019 року, коли ціни на яблуко практично подвоїлися, банани і раніше продавалися в середньому на 70-80% дорожче в роздріб , а їх імпорт продовжував зростати. і в першій половині сезону, коли роздрібні ціни на банан були в три рази вище, ніж на яблуко, імпорт бананів також бив рекорди ", - зазначив економіст інвестиційного департаменту продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак.

За його словами, в середньому один споживач в Україні витратив на банани в 2019 році близько 170 грн ($7,2), а на яблуко - лише близько 110 грн ($ 4,7).

Аналітики УПОА оцінюють роздрібний оборот бананів в Україні в 7,5 млрд грн ($ 320 млн), в той час як роздрібний оборот яблук в країні не перевищував 4,4 млрд грн ($190 млн).

Крім банана, Україна продовжує нарощувати імпорт та інших тропічних фруктів: мандарина, апельсина, лимона, грейпфрута, хурми, ківі, авокадо, ананаса, манго та інші фрукти.