Нацрада призначила перевірку для телеканалів "ZIK" та "112 Україна" за розпалювання ворожнечі

9 січня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення призначила позапланові виїзні перевірки через зафіксовані в ефірі ознаки порушення норм Закону України "Про телебачення і радіомовлення" і Закону України "Про інформацію"

Відповідне рішення Національна рада з питань телебачення і радіомовлення оприлюднила на своєму сайті.

Щодо перевірок телеканалу "ZIK", Нацрада повідомила наступне:

"26 листопада 2019 року о 18:00 в ефірі телеканалу "ZIK" транслювалася передача "Кожен з нас Президент" (з повтором 27.11.2019 о 01:23 і 06:00). Експертами у студії були народний депутат України VIII скликання Надія Савченко, народний депутат України IX скликання Ренат Кузьмін, а також Михайло Добкін, який приєднався до обговорення питань за допомогою інтернет-зв’язку. Моніторингом Національної ради зафіксовано, що у цій передачі поширювалися  висловлювання, які мають ознаки порушення мовником абзацу третього, четвертого та тринадцятого частини другої статті 6 та пунктів а) та в) частини першої статті 59  Закону України "Про телебачення і радіомовлення", а також частини першої статті 28 Закону України "Про інформацію".

Довідка: Стаття 28, ч. 1 : заклики до повалення конституційного ладу, порушення територіальної цілісності України, пропаганда війни, насильства, жорстокості, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, вчинення терористичних актів, посягання на права і свободи людини.

Нацрада також повідомила, що підставою для призначення позапланової перевірки супутниковому телеканалу "112 Україна" стали результати моніторингів ефіру мовника, проведених у серпні – грудні 2019 року. Зокрема, стверджують у регуляторі, у телепрограмах "Велике інтерв’ю", "LIVE", "LIVE НОВИНИ", "Голос народу", "Пульс: Головне політичне шоу країни", "Важливо", "Діалог з країною" зафіксовано поширення висловлювань В. Медведчука, П.  Симоненка, В. Рабіновича, Г. Герман, І.  Киви, Н. Королевської, О. Волошина, О. Ляшка, М. Дульського і Р. Кузьміна, що мають ознаки порушення чинного законодавства.

Висловлювання даних осіб закликають до розв’язування агресивної війни або її пропаганди, розпалюють національну, расову та релігійну ворожнечу та ненависть (абзаци 4та 9частини другої статті 6 Закону України "Про телебачення і радіомовлення").