Посол України відповів на невдоволення ізраїльського колеги вшануванням Бандери

Посол України в Ізраїлі Геннадій Надоленко відповів на критику, яку озвучив його ізраїльський колега Джоел Ліон щодо вшанування лідерів ОУН Андрія Мельника, Степана Бандери, письменника, політичного діяча Івана Липи і його сина Юрія Липи

Як повідомили в МЗС України, дипломати 9 січня зустрілися у зовнішньополітичному відомстві Ізраїлю.

Надоленко назвав контрпродуктивною публічну дискусію, яку проводить Ліон щодо внутрішніх питань української політики.

Український посол наголосив, що відродження та збереження національної пам’яті українського народу є одним з пріоритетних напрямів державної політики України. За його словами, дискусії у цій сфері мають проходити на рівні істориків і експертів.

Приводом реакції Надоленка стала, зокрема, спільна заява послів Ізраїлю та Польщі в Україні від 2 січня, в якій вони розкритикували вшанування українською владою лідерів ОУН Андрія Мельника та Степана Бандери, а також письменника і міністра УНР Івана Липи та його сина, одного з ідеологів українського націоналізму Юрія Липи.

Після чого МЗС України заявило послу Польщі Бартошу Ціхоцькому про контрпродуктивність публічної дискусії щодо внутрішніх питань української політики.

А голова групи Верховної ради з міжпарламентських зв’язків з Польщею Микола Княжицький звернув увагу на суперечності в заявах послів, підкресливши, що ми по різному ставимося до різних дій українських історичних постатей, але завжди шануватимемо борців за волю України.