Зеленський обговорив розслідування авіакатастрофи в Ірані з прем'єром Швеції та президентом Афганістану

9 січня президент України Володимир Зеленський провів телефонні розмови щодо розслідування авіакатастрофи з прем'єр-міністром Швеції Стефаном Левеном та президентом Афганістану Мохаммадом Ашрафом Гані

Про це повідомляє пресслужба президента України.

У розмові з прем'єром Швеції президент України Володимир Зеленський висловив співчуття й переказав слова підтримки для рідних і близьких громадян Швеції, які загинули внаслідок авіакатастрофи в Ірані.

"Україна приголомшена трагедією. Дякую за вашу солідарність і співпереживання", - наголосив Зеленський.

Він запевнив, що Україна готова максимально долучитися до розслідування причин катастрофи відповідно до норм міжнародного права, зокрема Чиказької конвенції про цивільну авіацію. Президент зазначив, що напередодні до Ірану прибула група українських експертів, які будуть залучені до розслідування.

"Ми докладаємо всіх необхідних зусиль для з’ясування причин цієї авіакатастрофи  та готові тісно співпрацювати в цьому зі Швецією", - заявив президент та запросив Швецію долучитися до розслідування.

Зі свого боку, Стефан Левен висловив співчуття від народу Швеції та повідомив, що офіційний Стокгольм готовий допомогти всіма можливими засобами у забезпеченні прозорого розслідування.

Володимир Зеленський наголосив, що Україна цілодобово перебуває на зв’язку з групою фахівців у Тегерані та інформуватиме партнерів про перебіг розслідування.

У телефонній розмові з президентом Афганістану Мохаммадом Ашрафом Гані Володимир Зеленський висловив співчуття у зв’язку із загибеллю громадян країни внаслідок катастрофи літака авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" в Ірані.

"Ми обов’язково надамо всю інформацію про результати розслідування владі Афганістану", – наголосив президент.

Зі свого боку Президент Афганістану висловив співчуття українському народу, згадавши про загибель дев’яти членів екіпажу та двох українських пасажирів.