Справа "Хізб ут-Тахрір": консул України зустрівся з фігурантами у СІЗО Ростова

Генеральний консул України в Ростові-на-Дону Тарас Малишевський зустрівся з кримськими політв'язнями, звинуваченими в "тероризмі" і засудженими до термінів від 12,5 до 16 років позбавлення волі

Про це повідомляє в Facebook Кримська солідарність.

"Після апеляції у Верховному суді РФ генеральний консул України в Ростові-на-Дону Тарас Малишевський відвідав трьох фігурантів сімферопольської групи "справи Хізб ут-Тахрір" в СІЗО №5 (м. Ростов-на-Дону - ред.) - Еміля Джемаденова, Айдера Саледінова, Рустема Ісмаїлова", - йдеться в повідомленні.

Як розповів Малишевський, йому вдалося зустрітися і поговорити з кожним із політв'язнів.

"Із кожним я зустрівся окремо. Ми розмовляли хвилин 30-40. Приміщення поруч з камерами, наглядач з нами. Я спочатку розповів хлопцям те, що сам читав - своє враження про їх звернення і так зване "останнє слово" у Верховному суді, реакцію людей на те, що сталося, про молебни в усьому Криму, які пройшли напередодні судового засідання. Перечитав їм послання від дружин", - повідомив консул.

За його словами, хлопці виглядали нормально, трималися і відчували себе "добре, наскільки це можливо, в таких умовах".

Малишевський обговорив питання подальшої комунікації представників консульства України з політв'язнями.

"Оскільки система ФСВП Росії, порівняно з судом, вбачає в наших громадянах виключно громадян РФ, і не дозволяє консулам зустрічі з ними вже в колоніях, я попередив своїх співрозмовників, що в контакті з родичами будемо "ділити" дозволені законами РФ побачення - три короткострокових і три довгострокових", - прокоментував Малишевський.

Дипломат також повідомив, що намагається найближчим часом отримати дозвіл на відвідування братів Абдуллаєвих в СІЗО-2 м. Таганрога, щоб встигнути зустрітися з ними до їх етапування в російські колонії.