У Олексіївській колонії під час "придушення бунту" постраждали 22 ув'язнених, - Офіс омбудсмана

9 січня представник уповноваженого з прав людини у східних областях відвідав Олексіївську колонію, де виявив, що проти 22 ув'язнених застосовували кийки та кайданки, а працівники установи не хочуть надавати документи

Про це повідомляє Офіс Омбудсмана України.

"Під час моніторингового візиту 9 січня встановлено, що до засуджених застосували фізичну силу, гумові кийки та кайданки. Деякі з них потребували спеціальної медичної допомоги. У частини ув'язнених - садна та синці. Засуджені стверджують, що адміністрація принижує їх і застосовує силу. При цьому, деякі з працівників установи не хочуть надавати потрібні документи в ході перевірки", - заявили в Офісі Омбудсмана.

Після зазначених дій працівниками медичної частини №25 було проведено медичний огляд та надано за потреби медичну допомогу постраждалим. Згідно з записом у "Журналі обліку виявлених тілесних ушкоджень в осіб, які перебувають в ДУ "Олексіївська ВК (25)", зафіксовані садна та синці, характерні після застосування кайданок.

Після спілкування з засудженими були отримані скарги на неправомірне застосування сили та спеціальних засобів, приниження честі та гідності, тиску з боку адміністрації закладу.

Також в Офісі омбудсмана повідомляють, що були опитані працівники колонії.

"Отримані документи та пояснення, що будуть ретельно вивчені та опрацьовані. У діях працівників колонії вбачаються прояви затягування часу та зволікання з наданням документів на вимогу представника уповноваженого. З деякими документами ознайомитися так і не вдалося. Адміністрація закладу запевнила, що витребувані документи будуть надані найближчим часом", - заявили в офісі.

За результатами розгляду матеріалів буде складено Доповідну записку на ім’я Уповноваженого ВРУ з прав людини та листи реагування до відповідних органів. З 08 січня 2020 року в ДУ "Олексіївська ВК (№25)" запроваджено особливий режим.

Ситуація перебуває на особистому контролі Уповноваженого ВРУ з прав людини.