Звільнений із виправної колонії в Харкові в'язень розповів про катування під час придушення проявів непокори

9 січня Харківська правозахисна група, яку не пустили до в'язниці, де, за словами адміністрації, чинили непокору, взяла коментар у щойно звільненого з виправної Олексіївської колонії громадянина, який розповів про приниження та катування пенітенціарників

Відео з коментарями щойно звільненого з ув'язнення оприлюднили в Харківській правозахисній групі у Facebook.

Як заявляють правозахисники, адміністрація колонії не допускає їх всередину закладу.

"Нас в 3 години ночі всіх в трусах виволочили на перший поверх і змушували повзати на пузі на другий в кайданках", - розповів свідок, який, за словами правозахисників відбув своє покарання та звільнився з-під ув'язнення саме 9 січня.
Звільнений з-під ув'язнення повідомив, що їх протримали на підлозі, закутих в наручники з 3 ночі до 12 години дня. Також він повідомив, що в колонії є в'язень, який тричі намагався вкоротити собі віку через умови утримання.

За його словами, усіх ув’язнених змусили написати пояснювальні про те, що вони перешкоджали обшукам і тому їх одягли у наручники. Він наголошує: бунту ув’язнених у колонії не було. Працівники адміністрації, за словами Сергія, намагаються сховати усіх ув’язнених зі слідами катувань та побиття.

Ми пролежали з третьої ночі до обіду пикою в підлогу, руки за спиною. Нас примусили написати пояснювальні, ніби ми перешкоджали обшуку, після чого на нас одягнуті кайданки… Попереджали, щоб я нічого не казав, а то мені буде гаплик. Дуже страшно…" - розповів звільнений сьогодні з 25-ої колонії чоловік.

Кілька днів тому правозахисники отримали скарги від засуджених про катування та застосування насильства і вирішили провести моніторинг.

Відео свідка (ОБЕРЕЖНО, присутня ненормативна лексика):