В ефірі "Еспресо" - прем’єра унікального фільму про співпрацю УПА та АК у Другій світовій війні

Цієї неділі в ефірі "Еспресо" - телепрем’єра документального фільму "Рубіж. Грубешівська операція"

Це історичний фільм, створений за підтримки Держкіно та за сприяння Українського та Польського інститутів національної пам’яті, що присвячений одній з найуспішніших українсько-польських бойових операцій проти сил НКВС.

Грубешівська операція - один з важливих прикладів українсько-польського порозуміння - історія про те, як у ніч із 27 на 28 травня 1946 року вояки Української Повстанської Армії (УПА) і бійці польської Армії Крайової WiN (польська підпільна організація Армії Крайової (АК) "Воля і незалежність"), які збройно протистояли один одному, разом стали проти спільного ворога - комуністичного тоталітарного режиму.

У роботі над фільмом брав участь єдиний живий учасник Грубешівської операції, командир УПА Євген Штендера, який проживає у Канаді. Автори також використали спогади польського учасника операції, командира АК Мар’яна Голембйовського.

Режисер стрічки - Олеся Моргунець-Ісаєнко.

Автор сценарію - Тарас Лазер.

Продюсер картини - Артем Денисов.

У документальному фільмі "Рубіж" лунають українська і польська мови у діалозі між учасниками Грубешівської операції - вояками УПА і АК, а німецька і російська мови ілюструють ідеї двох імперій.

Дивіться фільм "Рубіж. Грубешівська операція" в ефірі "Еспресо" цієї неділі о 18:10