У можливій війні США з Іраном найбільше зацікавлені Росія, Китай і Туреччина, - Авраам Шмулевич

Відомий сходознавець, президент Інституту Східного партнерства (Ізраїль), рабин Авраам Шмулевич назвав тих, кому була б потрібною "гаряча" війна між Сполученими Штатами й Ісламською Республікою Іран

Про це він заявив в ефірі програми "Студія Захід" з Антоном Борковським, що 11 січня 2020 року вийшла в ефірі телеканалу Еспресо.TV.

"Зрозуміло, що Росія була б зацікавлена ​​в такому конфлікті. Власне, Росія зацікавлена ​​в будь-якому конфлікті між ким-небудь і США. Це і піднімає ціни на нафту, і завдає шкоди їх геополітичному супротивнику. Крім того, Путін отримує чудову можливість виступити в якості медіатора, посередника, як він це любить. Він же, ви знаєте, полетів відразу ж до Дамаску. Тобто якщо почнеться війна - Путін спускається на парашуті й всіх мирить. Це для Росії був би, звичайно, ідеальний варіант", - пояснив політолог.

До того ж РФ є основним постачальником зброї для ІРІ, додав він.

Другою силою, що не менше, ніж Росія, зацікавлена ​​в прямому протистоянні Америки з Іраном, на думку Шмулевича, є Китай.

"Дуже цікаво, в який момент сталося усе це загострення... Буквально за місяць, трохи більше, до цих подій (напад на американське посольство в Багдаді і подальше вбивство Сулеймані, - ред.) американці заявили, що вони змінюють військову доктрину. Зараз центром американських інтересів стає не Близький Схід, а Далекий Схід, Південно-Східна Азія. Конкретно було сказано про протистояння з Китаєм. Американські сили передислоковуватимуться з Близького Сходу до китайського кордону, в Південно-Східну Азію. І тут "бац!" - виникає криза - захоплення посольства, нікуди піти з Близького Сходу не можна", - зазначив аналітик.

Третім інтересантом Шмулевич назвав Туреччину.

"У них (з Іраном, - ред.) досить складні відносини. Але буквально за кілька днів до цієї кризи відбувся історичний візит, який, щоправда, не був широко помічений, тільки фахівцями. В Анкарі відбулися переговори міністра у справах релігій Туреччини і його колеги з Ірану. Вони підписали пакт про співпрацю в релігійних питаннях (пропаганда, релігійна діяльність). Іран і Туреччина стають союзниками. Причому союзниками саме в релігійних питаннях. На Близькому Сході це має першорядне значення", - додав експерт.