МЗС: звинувачення України в антисемітизмі з боку Ізраїля - безпідставні

Міністерство закордонних справ України відреагувало на заяву МЗС Ізраїлю щодо відповідальності українських націоналістів за вбивства під час Голокосту.

 Про це повідомляє прес-служба українського МЗС.

В заяві йдеться, що Україна рішуче засуджує будь-які форми нетерпимості та антисемітизму, а органи влади на всіх рівнях докладають зусиль для боротьби з їх проявами.

"Збереження історичної пам’яті про трагедію Голокосту в Україні, відновлення історичної справедливості, у т.ч. щодо тих, хто боровся за незалежність нашої держави і чию пам‘ять на догоду своїм інтересам зганьбила пропагандистська машина СРСР, і надалі залишатимуться важливими напрямами державної політики України. Вкотре наголошуємо, що цивілізовані нації мають виходити з принципу вшанування усіх загиблих, а дискусії у цій сфері мають точитися на рівні істориків і експертів, а не політиків", - наголошують українські дипломати.

Раніше Міністерство закордонних справ Ізраїлю виступило із засудженням вшанування ідеологів Українського національного руху, які, за їх твердженням, відповідальні за вбивство євреїв під час Голокосту.

Раніше вийшла спільна заява послів Ізраїлю та Польщі в Україні від 2 січня, в якій вони розкритикували вшанування українською владою лідерів ОУН Андрія Мельника та Степана Бандери, а також письменника і міністра УНР Івана Липи та його сина, одного з ідеологів українського націоналізму Юрія Липи.

Після чого МЗС України заявило послу Польщі Бартошу Ціхоцькому про контрпродуктивність публічної дискусії щодо внутрішніх питань української політики.

Голова групи Верховної ради з міжпарламентських зв’язків з Польщею Микола Княжицький звернув увагу на суперечності в заявах послів, підкресливши, що ми по різному ставимося до різних дій українських історичних постатей, але завжди шануватимемо борців за волю України.

А посол України в державі Ізраїль Геннадій Надоленко назвав контрпродуктивною публічну дискусію, яку проводить його ізраїльський колега Джоел Ліон щодо внутрішніх питань української політики.