Процеси в іранському суспільстві після трагедії порівнюють з Чорнобилем, який призвів до розвалу СРСР, - CNN

Процеси в іранському суспільстві після того, як стало відомо, що літак МАУ в Тегерані був збитий силами ППО, вже оцінюють як "іранський Чорнобиль"

Про це пише CNN.

Реакцію суспільства на трагедію вважають аналогом того, як ядерна катастрофа 1986 року в Радянській Україні "оголила всю некомпетентність, державний обман і занепад у цьому режимі", цитує видання публікацію на IranWire - сайту іранських журналістів, які живуть за кордоном.

Однак, незважаючи на певну схожість - неодноразові спростування, спроби приховування, неминучі докази з боку іноземних урядів і неохоче визнання події владою  це може і не призвести до масштабних змін в Ірані, вважає Санам Вакіл - старша наукова співробітниця і керівниця Іранського форуму в лондонському аналітичному центрі Chatham House.

За її словами, все залежить від того, як іранське суспільство буде справлятися з кризою. "Єдина людина, яка дійсно може внести істотні зміни в іранську політичну систему, - це верховний лідер (Алі Хаменеї - ред.)", - наголошує Вакіл.

За словами Еммануеля Караджаніса, старшого викладача Департаменту оборонних досліджень в Королівському коледжі Лондона, щоб протести переросли в революцію, опозиції потрібні власне керівництво і спільна ідеологія. Однак протестний рух є стихійним і об'єднує людей різних поглядів.

Водночас у нинішніх протестів в Ірані є суттєва відмінність від попередніх - ситуація зі збитим в Тегерані літаком викликала осуд навіть з боку консерваторів.

Головний редактор правого інформаційного агентства Tasnim, пов’язаного з Корпусом вартових ісламської революції, розкритикував лідерів Ірану за спробу брехати суспільству. "Чиновники, які вводили в оману засоби масової інформації, також винні. Нам всім соромно перед людьми", - заявив Кіан Абдоллахі у Twitter.

"У кінцевому підсумку Ісламська республіка перебуває під тиском, тому що люди дійсно хочуть підзвітності та прозорості", - говорить Вакіл.