Заява українського посольства в Ірані про версію з неполадками в двигуні була санкціонована РНБО, - Данілов

Секретар РНБО Олексій Данілов підтвердив, що посольство України в Ірані оприлюднило інформацію про виключення версії теракту для того, щоб отримати можливість провести розслідування на території країни

Про це секретар РНБО Олексій Данілов розповів у інтерв'ю виданню "Цензор.НЕТ".

На запитання журналістів видання чи будуть звільнені дипломати, що оприлюднили фальшиву версію Ірану щодо катастрофи, Данілов відповів:

"Заява посольства була санкціонована нами, це було необхідне рішення, щоб налагодити співпрацю з іранською владою, і ми розуміли ризики. Ми вдячні українським дипломатам у Тегерані, які діяли професійно та якісно. Наші дії повністю відповідають національним інтересам, ми бачимо, що результати нашої роботи корисні для нашої держави. І за це я готовий відповідати."

Він додав, що з моменту створення оперативного штабу, усі працювали як єдина команда, і зазначив, що "в деяких ситуаціях хтось має брати на себе репутаційні ризики".

"Важко переоцінити для України професійні дії тих, хто працював в оперативному штабі та 45 українських експертів, які вилетіли до Тегерану та максимально швидко здобули докази ураження літака зенітною ракетою. Дії нашої комісії заслуговують на найвище визнання", -зауважив Данілов.

Також секретар розповів, що, попередньо, у РНБО оцінювали вірогідність збиття у 74 %.

"За дорученням президента з жовтня при апараті РНБО ми впровадили комплекс, який дає змогу збирати та аналізувати великі обсяги даних та будувати прогнози. Система дала нам 7 варіантів можливих версій. Варіант, що літак було уражено ракетою, у першу добу, ще до заяв керівників країн НАТО, набрав 74% вірогідності", - пояснив Данілов.

Данілов заявив, що щойно українські експерти надали дані щодо стану двигунів літака, які було знайдено, він одразу ж звернувся до ЗМІ з повідомленням, що основна версія - збиття ракетою комплексу "ТОР".

"Ми мали розглядати варіант, що залишимось із проблемою один на один, і нам потрібні були не різкі заяви, а можливість нашій слідчій групі збирати докази. Емоції та чутки до судової справи не докладеш. Іран з початку заявив про технічні проблеми на борту, і нам потрібно було знайти докази нашої версії, а вже потім використовувати їх для заяв. Ця лінія дій була визначена президентом Володимиром Зеленським, і усі наші дії та кроки цій лінії відповідали", - пояснив Данілов.

Источник: https://censor.net.ua/r3169642

Источник: https://censor.net.ua/r31696

Источник: https://censor.net.ua/r3169642

Источник: https://censor.net.ua/r3169642